Cubanske charter bones

 

sP6020097

Derudebag mangroven gemmer de sig

sP6020126
Min første cubanske varmer hjulet op 

sP6020109
Guiden kan også være med

sP6040167
Ganske fine i størrelsen

sDSC_4023
Turneffe Crab variant

sP6020134
Nemme at se over sandbund når solen skinner

sP6060287
"Maccabi Balls" 

Da sommerferiemålet skulle fastlægges blev der gjort store hovedbrud. For hvor tager man familien hen hvor der samtidig er chance for noget boneflex? Mange fiskelodges blev googlet og Los Roques hvor jeg har været flere gange var også op at vende. Alt blev kategoriseret som kedeligt for den ikke-fiskende del af familien og så kom jeg i tanke om flere bekendte der havde været på Cayo Coco på Cuba inkl familier og samtidigt fået sneget sig ud på flats og fanget bonefish. Så valget faldt på Cuba, Cayo Coco...inkl nogle dage i Havana, således kunne den kulturelle del også forsvares. Jeg fik i fremskaffet mailadresse på en guide der opererer i området, men det viste sig hurtigt at kommunikation via internet ikke er for almindelige dødelige cubanere. Efter lidt mails frem og tilbage med hotellet fik jeg lovning på en guide og jeg må erkende at jeg var lidt skeptisk da vi ankom til hotellet på Cayo Coco. Ikke desto mindre ringede telefonen på værelset samme aften....det var guiden, en fyr ved navn Orlando. Han spurgte meget interesseret til mit bonefish-gear, om jeg havde polbriller, flydeline, fluer osv, og efter en længere snak aftalte vi at han kom og hentede mig på hotellet næste morgen.

Jeg var SÅ klar til bonesjov den efterfølgende morgen da jeg sad og ventede på guiden i receptionen. Han dukkede op til aftalt tid og han var let genkendelig på sit flat-outfit. Vi fik en hurtig kop kaffe og så ellers ud i en taxa og afsted. Vi kørte vel i ca 15-20 minutter på en hullet asfaltvej der skar sig igennem mangroven og over en meget intermistisk bro der forbandt Cayo Coco med naboøen, Cayo Romano. Efter lidt tid holder chaufføren ind til siden og jeg bliver bedt om at balsamere mig selv i myggespray inden vi stiger ud af vognen. Jeg finder hurtigt ud af hvorfor; vi befinder os i juni måned...topsæson for myg! Grejet bliver hurtigt rigget til, det normale #8 bonefishgear samt et backup sæt. Jeg kan ikke se noget vand, kun et månelandskab med noget mangrove et par hundrede meter væk. Samtidig slår tanken mig om at jeg nu skal fiske bonefish, transporteret til flat'en i taxa med slipseklædt chauffør – det havde jeg ikke lige regnet med.

Vi begiver os ud over ørkenlandskabet og da vi når mangrove kanten går der ikke mange minutter før vi ser den første bonefish. Vi bliver dog enige om at det vil være formålsløst at kaste til den her i den tætte mangrove, så vi fortsætter ud til den åbne flat. Der går ikke længe før end at 2-3 bones kommer cruisende – ud med gotcha'en, et par strip og den forreste fisk følger efter og tager fluen. Den bliver sat med et stripstrike og linen forsvinder i rasende fart ud igennem stangøjerne og Litespeed'en snerrer herligt. Efter et par udløb er min første cubanske bonefish klar til afkrogning.

Vi vandrer videre på flat'en som i øvrigt er kæmpestor og det varer ikke længe før næste hold bonefish kommer forbi. Jeg misser dem i første omgang, men de er ikke spooket så jeg siger til Orlando at han skal prøve med backupstangen. Det bliver hurtigt revet nogle få meter line ud og fluen bliver rullet ud for næsen af bonefish'ene. Haps siger det og Orlando står med spændt klinge imens fisken raser derud af. Jeg går over til ham for at få taget et par billeder og han ligner en der hygger sig.

Resten af dagen fisker vi begge to og får godt med bonefish med en snitvægt omkring de 5 pund, min største er omkring de 7 pund, det er en ganske pæn størrelse de holder sig her på disse kanter. Efter en velykket dag aftaler vi at tage ud igen et par dage senere.

Vi starter på samme flat som forrige gang, men går den anden vej rundt. Igen viser det sig at være et godt valg. Jævnligt kommer små flokke af bones på kastehold og vores hjul bliver rygende varme i løbet af formiddagen. Over middag er det ligesom fiskeriet dør ud på trods af at der stadig er fisk at kaste til. De udviser kun sporadisk interesse for gotcha'en. Jeg prøver nogle andre mønstre som tidligere har vist sig godt fangende, men minipuffs, bonefish bitters m.v. bliver ligeledes ignoreret....på trods af stadig aktive bonefish i området. Lidt senere står jeg på en lille forhøjning på flat'en som lige akkurat bliver dækket af vand. Her ser jeg en masse små krabber myldre rundt og jeg får fisket et eksemplar op.

Små fine krabber 2 X 2 cm og helt i samme farve som flatbunden. Jeg finder en lille Turneffe Crab variant i æsken og lægger den ud foran næste bonefish. Jeg behøver nærmest ikke at strippe i line før fluen er indhaleret. Så de har altså slået sig på krabbesnacks. Orlando får et eksemplar knyttet på sit forfang og så er han med igen. Resten af dagen går med bonehygge på småkrabber og en enkelt Cohiba Siglo No 5 dinglende i mundvigen.

Det bliver til endnu en tur nogle dage senere, men den bliver delvist ødelagt af overskyet vejr og heftige byger. Ødelagt er måske så meget sagt, for der er stadig bones på flatten, men de er meget svære at se, bortset fra når de kommer på helt tæt hold. Til gengæld er de overhovedet ikke spooky når regnen pisker vandet til skum, så vi får alligevel fisk på tavlen trods forholdende.

Orlando fortæller at området vi fiskeri i er blevet udlagt som reservat og dermed er netfiskeri på flatten blevet forbudt. Det kan tydeligt mærkes på den øgede mængde fisk efter man altid har anset bonefish (og andre gamefish) som spisefisk. Man kan ikke forklejne cubanerne for at udnytte de ressourcer som de nu engang har tilgang til. Levestandarden er ikke særlig høj og udover deres statsgaranterede ris – og bønnerationer anses friskfanget bonefish som en luksus og bonefish fiskes stadig kommercielt i visse områder og serveres på restauranter og hoteller under navnet “Maccabi Balls”

Hvis du selv går med tanker om at fiske i Cuba, så få gjort noget ved det inden det er for sent. Der går formentlig ikke mange år før Castro-æraen er slut. Når der på et tidspunkt kommer demokrati i Cuba vil embargoen blive ophævet og amerikanere vil invadere landet og gøre til det nye Florida, og hen ad vejen vil sportfiskeriet i Cuba også blive kommercielt med nye fiskelogdes der skyder op og dermed også inflation i priserne. Som sagt går der nok nogle år endnu, men det gælder om at opleve Cuba inden portrættet af Che Guavara på Revolutions Pladsen bliver taget ned og erstattet medblinkende McDonalds og Kentucky Fried Chicken neonreklamer.

"Viva La Revolucion"