Endnu en plan lykkes

Tiden nærmede sig for alvor afslutningen for mit amerikanske eventyr, men der var et fiskeri tilbage som jeg endnu ikke var startet på for alvor – en af østkystens hotteste fisk var målet. Det ville være for nemt at tage en turbåd ud og mede denne fisk i de størrelser jeg havde set og hørt så meget om gennem kollegaer og venner i Pennsylvania – så jeg valgte den for mig naturligste ting – den skulle fanges på flue, hvor svært kan det være at fange en Striped Bass på 40" eller mere på flue?

KHMichaelMulbjerg_07-09-2007c

Tja det spørgsmål løste sig selv da jeg fandt en guide der specialiserede sig i fluefiskeri efter Striped Bass på Merrimac River og dens delta Joppa Flats især, en mail og en opringning senere havde jeg booket 6 lørdages fiskeri med Capt. Reilly – den sidste tur var blot 2 dage før jeg skulle pakke alt mit gear og sende det hjem til DK igen – men det gik jo nok alligevel altsammen – blot vejrguderne var med os/mig. På denne måde ville jeg få prøvet hele cyklen af fiskeriet efter striped bass lige fra de "små åer" til flats fiskeri efter monsterstore bass.

Capt. Reilly havde lovet at der ville være masser af fisk og vi ville fiske på det rigtige tidspunkt hver gang, så måtte vi aftale hvad det nu var fra uge til uge – det blev så meget tidligt om morgenen viste det sig og især de dage hvor vandet var faldende eller stigende kraftigt var fiskeriet helt fantastisk, men det er jo at foregribe historiens gang.

Den første lørdag oprandt kun 5 dage efter jeg var kommet tilbage fra Costa Rica og noget eventyrligt fiskeri (dog uden tun) så det var noget af en omstilling at skulle til at fiske iført waders jakke etc da det regnede og ikke så ud til at ville holde op lige med det samme – stængerne blev rigget til med 300 grain liner og medium str. clouser i hvid/chartreuse (de virker til det meste) da de store bass ikke var ankommet endnu. Afsted det gik i hans ombyggede jagtbåd m. nybygget kasteplatform (fantastisk at fiske fra) ud mod deltaet af Merrimac River og forhåbentligt lidt fisk også.

Ja fiskene var der og de var hugvillige, super start på turene – der gik vel ikke mere end 10 minutter før den første bass havde inhaleret fluen og jeg kunne lande den første bass ud af mange – ikke stor men vel omkring de 55 cm (mindstemålet er 70 cm) og sådan gik resten af formiddagen indtil fiskeriet døde ud sammen med tidevandet. Denne morgen var helt unik da der kun var 3-4 både i hele området mens det regnede – hvilket var mens fiskene var i bidehumør – jeg fik omkring 20 stk landet den dag (eller flere, jeg er ikke klar over det, men der var gang i den) som var på 5 timer.

Den næste weekend var jeg igen klar meget tidligt om morgenen på kajen i Newport og Capt. Reilly var klar igen med friske meldinger fra fredagens fiskeri, gode nyheder – stadig masser af fisk men ingen store endnu – nå men pyt det er jo fiskeriet og ikke altid størrelsen der er afgørende. Vi lagde fra kaj mens jeg riggede stangen til og inden jeg havde fået fluen bundet på var vi klar til at fiske, dvs. fiskene var klar til at bide blot 2 minutter fra kajen, fantastisk – den første times tid fiskede vi på et 300 m stræk fra broen og ud og jeg fik en mængde fisk allerede der. Da trafikken af både sted tog vi ud i deltaet og fiskede videre indtil fiskeriet døde igen omkring kl. 11, men da havde jeg også fisket 6 timer i en træk, så mange fisk var der – helt surrealistisk.

De næste to weekender gentog dette scenarie sig blot blev fiskene større og større for hver weekend, den 4 tur især var fantastisk da jeg fik min første måler på 32" (80 cm) og flere derefter større endnu, så jeg tog en fisk med hjem på omkring de 90cm, smager fantastisk.

Der var åben blitz hvor bass’ene jagede fødefisk på et område større end 5 fodboldbaner på engang, vandet nærmest kogte af flygtende fisk og jagende bass – helt vildt, da dette gentog sig stort set hver gang jeg var der.

Den 5. tur og stadig ingen over 40" – der var lidt pres på også på Capt. Reilly for nu var de ankommet og han havde fået flere i båden i løbet af ugen så der var store forventninger og et vist pres. Fluen blev skiftes til et stort sildemønster i høj profil (skulle vise sig at være korrekt valg) og forfanget blev fornyet så der ikke var nogen svage led i grejkæden.

Det hele startede lidt stille med kun enkelte fisk her og der, så jeg fik vel kun en 6-8 stykker den første time eller så (man bliver nemt lidt forvænt her).

Pludselig ser vi store sild kaste sig ud af vandet med store stripers lige i hælene og få øjeblikke senere er der totalt gang i blitzen over hele området (2x2km), store sild springer for livet mens de jages af de store stripers, en kort sejltur og vi er på plads midt i det. Et par kast senere ryger den første striper på en god fisk på omkring de 36" – knaldhård fight. Sådan går det slag i slag indtil jeg kroger et monster af en fisk, den tager bare line og line hele tiden mens jeg får et rap over nallerne, så kan jeg lære det ja. Endelig stopper den langt inde i backingen og jeg kan begynde at pumpe den tilbage og efter omkring 10 minutters stenhård fight kan vi lande min største striper til dato, 41½" lang – så lykkedes endelig.

Dagen går sin gang med fisk på fisk, de er dog noget sværere at kroge end de små schoolies fra de første par uger, men hvad gør det når jeg til slut har fået en 40" og omkring 10 stk mellem 34 og 39" foruden nogle små og så den første på 41,5" – en helt igennem fantastisk dag er overstået inden middag og jeg kan trille hjem igen.

Den sidste tur blev noget af et anti-klimaks da hverken tidevand eller noget andet passede pga et passerende lavtryk dagene op til weekenden, så vi prøvede ude i havet og fik da også nogle små stripers som sammen med de få mindre fisk vi fik inde på Joppa Flats udgjorde dagens fangster. Alle dem der agnfiskede efter stripers fangede heller ikke rigtig noget så der var bare ikke gang i fiskene. Eventyret var slut og jeg var tilfreds med at have opnået endnu et mål mens jeg var i USA.

Jeg vender gerne tilbage en dag og fisker igen med Capt. Reilly efter striped basse – det er for sjovt.