Bornholm

Der har i tidernes løb været skrevet meget om Klippeøen i Østersøen. Og det er der selvfølgelig en grund til. Først og fremmest fordi der fanges fisk i en vis mængde, men også fordi at Bornholm som regel topper, når vore hjemlige kyster ikke kan byde på alverden. En stor overvejende grund er der til, at fiskeriet kan være så godt, som det er tilfældet på Bornholm. Øen rundt er der 21 ørredførende vandløb. Hvor henne i det øvrige land finder man en sådan tæthed? Ingen steder når tilnærmelsesvis i nærheden. Ligeledes kommer en og anden havørred på visit fra de produktive sydsvenske kyster.
Jeg har fisket på øen igennem de sidste ti år. Og kun i et par tilfælde har øen skuffet. Ellers har det altid været en fornøjelse at gæste øen. Også pga. de lokale, som er meget venlige mennesker, specielt når de ser én med en fiskestang i hånden.

holster
Spidsen af Holster Odde finkæmmes med fluegrejet

Alle de gode fiskepladser ligger rundt om øen som perler på en snor, i det følgende vil jeg nævne mine egne favoritpladser. På øen er der tre åer med helårsfredningsbælte, Blykobbe- Øle- og Læså. Ved resten er der fredningsbælte fra 16/9- 16/1. Uden for disse tidspunkter er det fuldt legalt, at stå i selve udløbet. Og er man heldig kan man få fisk i hvert kast! En del af disse fisk vil være nedgængere, eller slips som de siger derovre.

Lufthavnen er alle tiders flueplads, fiskene går tæt under land og kysten er meget afvekslende. Lige neden for trappen finder man "de tre skær" som er nogle små rev, der til tider kan holde fisk. Længere vestover kommer man til "Vandtårnet" mit personlige favoritspot ved lufthavnen. Her kan man vade et lille stykke ud og fiske og virkelig produktiv bund, med dybt vand, store sten, og tangbuske. Er man til en længere gåtur så prøv hjørnet af den lille bugt der kommer inden "Sengedynen" Her er der også tale om et fluehotspot. Ved selve "Sengedynen" som er den store klippeblok der ligger et godt stykke ude, er det i strædet mellem land og klippen, man skal koncentrere fiskeriet.

Sose Odde. Stort rev som kan affiskes fra alle sider. Ofte vil man opleve at fiskene står helt inde på lavt vand mellem stenene. Man kan også med fordel fiske nordover med skydebanen eller sydover mod Rastepladsen.

Rastepladsen blev jeg introduceret for sidste år. Spøgen gik på at der ville højst gå en time før man fangede fisk på denne plads. Meget morsomt, men ikke desto mindre sandt. Ingen, hverken jeg selv eller mine fiskekammerater, har endnu været på Rastepladsen uden at få fisk inden for en time! At der så kan går 5 timer for den næste hugger er en anden historie. Det var blandt andet her at Stig Sørensen for et par år siden fik tømt spolen....i en lige linie 90 grader på land!

Boderne er virkelig en topplads hvor vi har haft heldet med os. Først og fremmest fordi, at fiskene er inden for kastevidde. Det er helt klart Læså der trækker i fiskene her og der vil også blandt fangsterne være en del nedgængere. Fiskeri tæt op ad de utallige større sten på dette stræk kan være uhyggeligt effektivt.

slips
Et slips, ikke noget værd hverken som sportsfisk eller spisefisk, lad dem løbe igen.

Raghammer. Absolut en af toppladserne på sydkysten. Her bliver jævnligt taget nogle gevaldige havørreder. Måske fordi området jævnligt bliver lukket af for offentligheden pga. skydeøvelser. Kig efter om de orange kugler er hejst i området. Det er lettest at komme ud på revet fra højre side og derfra fiske de nærliggende sten af. Er der fisk på revet vil de hurtigt give sig til kende. Hvis ikke, fisker man videre ud til spidsen af revet og venter på at en flok kommer forbi.

svendsen
Blankfisk som de bør se ud.
Denne her vejede 4 kilo og er taget i "Tim's Bay
  Holster Odde har givet nogle pudsige oplevelser. I denne lille havn ved siden af odden holder nogle garnfiskere til. En af dem havde hegnet odden godt og grundigt ind, lige på 100 meter-grænsen. Og der var masser af fisk inde bag garnet som gik fludstændig amok. Gang på gang fulgte de efter, nogle af dem huggede ligesom man skulle foretage et nyt kast. Med polbriller og lidt tilvænning kunne man se dem følge efter 10 meter ude, og så var det bare om at sætte farten op. En pæn sort skygge efter.....tempo på....en hvid mund åbner sig....og bang. 3,2 kg blank overspringer. Resten af dagen forløb fornøjeligt med fisk i mindre målestok. Pladsen er også fin uden garn.

Fortorvet-Stenodden-Tims Bay - Sommerodde-Kødtønden. Disse pladser kan lægges sammen til et stort område, hvor der kan være fisk over det hele. Der er virkelig variation på dette stræk, lange rev, stenrev, bugter, klippeplateau'er, sandet kyst, skiferbund m.v....det hele er der.

stenodde
Stenodden en diset dag i marts

Fortorvet er et fladt plateau som er nemt at vade på. Det skråner svagt ud i mod dybet, der længere ude består af sten og ålegræspuder. Typisk kommer fiskene forbi fortorvet i små flokke og man oplever at alle kan have fast fisk samtidigt. Pludselig forsvinder de lige så hurtigt igen. Men bare rolig...det indikerer bare at det er tid til kaffe og løgnehistorier oppe på stranden. Fiskene skal nok komme igen. Dette er et af de få steder, hvor jeg kan finde på bare at blive stående. Det har efterhånden vist sig, at være....måske lidt kedeligt...men effektivt, kræver bare lidt tålmodighed at vente på der kommer fisk forbi. Og det vil der gøre, før eller siden. Øleåens helårsfredning starter ved fortorvet ved "den strittende pind"


Stenodden er en rigtig god aften- og morgenplads. Og den egner sig helt perfekt til fluefiskeri, for ørrederne kommer helt ind i de store sten, der gør vadning på denne plads temmelig besværlig. Bugten mellem stenodden og sommerodden bliver kaldt for Tims Bay, hvorfor ved jeg ikke. Men det er en underlig plads, sådan lidt forhekset. Man kan drible rundt i bugten i timevis uden det mindste nap. Og så pludselig følger en stor fisk med ind over sandet, for så stille og roligt at lunte udaf igen. Dette kan gentage flere gange i rap. Mange af de lokale har også fået grå hår i hovedet over dette fænomen. Der er dog en måde at bryde forbandelsen på. I den sidste trediedel af bugten over mod sommerodden ligger der to huller. "Otto's Hul og Rejehullet" Det kræver meget dyb vadning at komme på kastehold af disse huller, men de fisk der er her hugger og det skal være tidligt om morgenen. På alle andre tidspunkter kan det være lige meget....hvis man er heldig vil man fange en målsfisk.

Sommerodden er et langt rev som man kan vade et par hundrede meter ud på. Bunden består af småsten på toppen af revet og større sten og vegetation på siderne. Start med at fiske helt inde ved strandkanten mens der langsomt vades ud. Mange ørreder er blevet overrasket på kanterne af revet. Hele revet udgør en lang undervandbarriere 90 grader på land, som fiskene skal uden om, eller over.
Kødtønden er den sidste plads før den lange sandstrand ved Dueodde. Som navnet antyder er dette ikke et helt almindeligt sted. Man vader på en kæmpeskiferblok der skråner ud imod dybt vand. I denne skiferblok er der en masse små render, hvor havørrederne elsker at komme jagende i og gøre udfald mod alt hvad der bevæger sig. I stille vejr kan man tit betragte bulerne på vandet, når fiskene kommer op over kanterne.

Bro Odde er en legendarisk plads. Tager man P-pladsen som udgangspunkt, er der lige ud for denne flad plateaubund der er let at vade på. Til venstre kommer først Bro Odde som er klassikeren. Endnu længere længere til venstre kommer så Bro Rev. Et rev som man kan vade rigtig langt ud på. Gå aldrig herud uden kompas, tågen kan komme som et lyn fra en klar himmel og man vil miste orienteringen fuldstændig. Et par hundrede meter til højre for P-pladsen er der et lille rev, som kaldes Bethesda-revet. Ud for dette rev ligger der et par skær, hvor ørrederne ynder at opholde sig.

Listed og udløbet ved Vaseåen er lige noget for fluefreaks. Ørrederne står på lur mellem sten og skær og venter bare på en tangloppe, serveret på flydeline.

Ypnested fisker godt i god sø. I bugten er der massevis af skær hvor bælgerne bryder over og rusker tanglopperne fri af vegetationen. I stille vand kan man ligefrem se fiskene slå til tangbuske med halen for at få tanglopper ud. Hvis man oplever dette er det bare om at få en loppeflue ud og lade den dead-drifte.

Teglkås. Dybt vand tæt under land. Og dermed også fisk tæt under land. I stille vand kommer man langt med et par polbriller, da det her er muligt at spotte fisk helt tæt på land.

Levka er også alletiders flueplads. Tidlig morgen og en dybt fisket tangloppe er den rette medicin her. Det virker som om at fiskeriet ikke er særlig godt midt på dagen. Først sidst på eftermiddagen og til skumringen kommer der gang i den igen.

Copyright @ 2016 Bananfluerne.dk