Foam Vårfluepuppe

Foam Vårfluepuppe

Foam Vårfluepuppe

 

Denne flue er et forsøg på at springe over hvor gærdet er lavest, da originalen i mine øjne er alt for omstændelig at bygge. Og ja, en Ismo Puppe “bygger” man ved at lime balsa skåret i form (malet) til en krog og til sidste binde nogle stive ben ind

Ismo Puppan blev til i 1989 og tilskrives Ismo Hyvärinen fra Kiruna. Fluen er hans bud på hvordan en effektiv og holdbar imitation af en klækkende vårflue puppe kan se ud, samtidigt med at den kan holde sig flydende selv efter mange krogede fisk.

Under augustnætterne i det nordligste Sverige oplevede han og vennerne et fint fiskeri efter hugvillige stallinger, men Ismo blev gang på gang frustreret når de gængse mønstre med fjer og dubbing sank efter et par fisk - og når puppen ikke skøjter i overfladen tager fiskene den ikke (generelt set) “Ploven” i overfladen, som en klækkende puppe laver når den svømmer mod land, er uden tvivl en stærk faktor i udløsningen af fiskens huginstinkt under en klækning af vårfluer. Når fluen synker mister den en stor del af sin tiltrækningsevne på de jagende fisk.

Altså skulle materialet være holdbart, muligt at forme og, ikke mindst, lettere end vand. Svaret var balsatræ.

Jeg synes dog at processen med at skære balsatræ til og male af flere omgange er for besværlig og jeg kan ikke lade være med at mistænke at de stive ben på originalen giver flere fejlhug, så jeg har lavet min egen udgave i foam. Jeg har testet den i Nordsverige og både ørreder og stallinger har taget den med stor overbevisning.

Der kommer senere en step-by-step beskrivelse af hvordan formen skal skæres og bindes ind/limes.

Foam Vårfluepuppe:

Krog

Tørfluekrog str. 6-14

Bindetråd

Brun 8/0

Krop

Foam (grøn eller gul) skåret i en ca 3 mm bred strimmel, der stikker lidt ud over krogbøjningen)

Oven på denne limes en lidt bredere og lidt længere stimmel ind med sekundlim. Den bindes ned foran den underste strimmel og hovedet dannes herved (se sbs-beskrivelsen)

Ben

Brune gummien bundet ind på hver side af “halsen”de forreste klippes lidt kortere end de bageste, som skal gå til enden af kroppen

“Vinge”

Oven på “halsen” kan man binde en fluogul eller -rød tot polygarn ind, så fluen er lettere at se på vandet (den ligger lige i overfladefilmen.

Foam Vårfluepuppe - underside:

Foam Vårfluepuppe - bottom

 

 

 

 

 

Copyright @ 2016 Bananfluerne.dk