Rackelhane med gummiben

rackelhane - side

I slutningen af 60´erne stod den nu kendte, svenske fluebinder Kenneth Boström overfor et problem: ørrederne og stallingerne i den elv han fiskede ved tog klækkende vårfluer, men de ville ikke vide af de mere traditionelle højtflydende tørflueimitationer og dybtfiskede puppeimitationer ignorerede fiskene helt. Så han skulle have en flue han kunne fiske i overfladen eller lige under, men som samtidigt lignede en færdigt udviklet vårflue.

Nogle dage senere kom han på at binde en flue med polygarn, som, alt efter hvor meget tørfluefedt fluen fik, kunne fiskes på, i eller lige under overfladen. Fluen var, og er, ikke nogen skønhed, men den løste problemet og har taget mange fisk de sidste 40 år. En af Kenneth Boströms fiskekammerater syntes at fluen var så grim at han kaldte den en bastard og sådan fik fluen sit navn på en lidt skæv måde, for på svensk kaldes blandingen af en ur-fugl og en tjur en Rackelhane.

Kenneth Boström anbefaler bl.a. at man under en vårflueklækning kan fiske Rackelhanen på en sinktipline der trækker fluen under når man trækker i linen og når man stopper indtrækningen vil fluen flyde op til overfladen med et lille “plop” som en klækkende vårflue. Jeg har ikke selv haft held med denne metode.

I stedet foretrækker jeg at fiske den med små korte (10-20 cm) træk med små pauser på stille vand. Fluen fisker fint i strømvand, men i mine øjne har den sin force på meget roligt flydende vand eller i fjeldsøer. Jeg plejer at fedte hele fluen godt ind (polypropylene flyder ikke af sig selv), men giver man den kun fedt på vingen kan man faktisk, selv med en flydeline, få fluen til at “ploppe”.

Jeg synes dog at fluen mangler “noget”, da materialet ikke er specielt livfuldt, så for en del år siden prøvede jeg at sætte gummiben på den og fiskene havde bestemt ikke noget imod det. Og jeg synes faktisk at fluen blev bedre af det og lidt pænere at se på.

Fluen fisker bedst i str. 10 eller mindre, men selv om der findes en del vårfluer der er større end størrelse 10, så kan jeg ikke anbefale Rackelhanen over str. 10. Den bliver for tung og der er andre ypperlige mønstre man kan bruge til at imitere de store vårfluer, f.eks. Streaking Caddis (ligeledes et Boström-mønster)

Rackelhane med gummiben

Krog

Tørfluekrog str. 10-16

Tråd

8/0 matchende polygarnets farve

Krop

Polygarn klippet i ca. 1 cm lange stykker og “nulret” til en løs dubbing der dubbes på den voksede tråd. Farver: brun, grå, eller beige

Vinge

To stykker Poly-garn (tykkelse afpasset til krogens str.) lidt længere end krogbøjningen. Farver: sort, brun eller grå - mørkere end kroppen eller samme farve.

Ben

2 par. 1 ved kroppens afslutning og et par oppe ved hovedets afslutning. Det bagerste par skal være længere end det forreste, men ikke strække sig ud forbi slutningen af vingen når de lægges fladt langs kroppen.

Rackelhane med gummiben (set fra oven)

rackelhane - top

 

 

 

 

 

Copyright @ 2016 Bananfluerne.dk